Baskı sisteminin doğuşu olarak tabir edebileceğimiz bu emektar uygulamaya Elek baskı da denilmektedir. 1 yada daha çok rengin kullanılarak, özel tasarlanan figürlerin elekler yardımı ile kumaşa yansıtılması işlemini kapsamaktadır.

Sinegrafi baskı avantajları diğer uygulamalara nazaran çok daha fazladır. Pratik ve manuel olmasından ötürü bir yada bin farketmeden, istenilen ürün adedinde baskı yapılabilmekte, bir kalıp ile çok fazla ürün çıkarılabilmesi açısından da ekonomik çözümler üretebilmektedir. Her renk alternatiflerinin tatbik edilebiliyor olması bu sistemi cazip kılarken, uzun ömürlü kullanım sağlamaları da ayrıca tercih sebebi olmaktadır. Daha çok dekoratif amaçlı kullanılan  eşyalarda karşımıza çıkan bu teknik en çok; bez çanta, plaj, alışveriş çantaları, kalemlik, forma, hediyelik eşya ve ajanda türlerine uygulanmaktadır.

Metal, sentetik ve ipek dokumalı eleklerin üzerine basımı yapılmak istenen detayın işlenmesi ve kalıbının çıkarılması ile selegrafi baskıya başlanmaktadır. Daha sonraki aşamada  kalıbı çıkarılan tasarımın dışında kalan alanlarının kapatılarak, üzerine dökülen boyanın ragle yardımı ile preslenmesi işlemi yapılmaktadır. Böylelikle istenilen motif, ürünün üzerine basılmış olmakta, işlem tamamlanarak kurumaya bırakılmaktadır.

Serigrafi baskı fiyatları belirlenirken, kullanılacak boya, ürün adedi ve materyallerin cinsi göz önünde bulundurulmaktadır. Diğer baskı türlerine kıyas ile maliyeti en düşük sistem olması hala tercihler arasında olmasını etken kılarken, her bütçeye hitap etmesi de ayrı bir talep sebebidir. Fabrikasyon üretim olmadığı için belki bir nebze de olsa diğer baskı türlerine nazaran manevi değer taşıyan bu uygulamalar, tecrübeli ellerde hayat buluyor, doğal ve alaturka yapılarıyla göz doldurmaya devam ediyor.